Roma, și cum un interviu a dezvăluit atât de multe

De Roger Oakland, traducere de Vigi-Sectes

Cartea “Purpose Driven Life” (viața condusă de scop) este cea mai bine vândută carte din lume – peste 36 de milioane de exemplare. A fost tradusă mai mult decât orice altă carte, cu excepția Bibliei. Care este cheia acestui succes? De ce atât de mulți oameni au fost atinși de această carte și continuă să fie așa?3

La întrebarea lui Arroyo, Warren a răspuns:

Știi, Ray, nu există nici măcar un singur gând nou în Purpose Driven Life care să nu fi fost spus de 2.000 de ani. Doar că am spus-o într-un mod nou. Am spus-o într-un mod simplu. Când am scris Purpose Driven Life, mi-a luat șapte luni, douăsprezece ore pe zi. Mă trezeam la 4:30 dimineața. M-aș duce la un mic studiu. Aș începe la 5 dimineața. Țineam post până la prânz, aprindeam niște lumânări și începeam să scriu și să rescriu, rescriu, rescriu, rescriu. Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut înainte de a scrie cartea a fost, ăăă, mi-am pus întrebarea: cum să scrii o carte care să dureze 500 de ani? De exemplu, um, Imitarea lui Hristos de Thomas Kempis, Practicarea prezenței lui Dumnezeu de fratele Lawrence. Bine? Părinții deșertului, Sfântul Ioan al Crucii, Tereza de Avila. Toate aceste mari clasice devoționale. Oricare dintre ele – tocmai mi-am dat seama că pentru a fi atemporal, trebuie să fii etern.4

Răspunsul lui Warren oferă cu siguranță o perspectivă asupra afinităților sale spirituale și îl leagă de mișcarea catolică de rugăciune contemplativă introdusă în biserica evanghelică de Richard Foster și Dallas Willard. Interesant, în prima carte a lui Warren, The Purpose Driven Church, el îi identifică (și îi promovează) pe Foster și Willard ca fiind jucători cheie în această mișcare.5

În interviul cu Raymond Arroyo, exaltarea de către Warren a scriitorilor la care se referă este cel puțin deconcertantă. Toți sunt mistici. Fratele Lawrence vorbea despre “dansul violent ca un nebun” atunci când intra “în prezență.”6 Tereza de Avila levita și a scris adesea despre numeroasele sale experiențe mistice ezoterice. 7 Sfântul Ioan al Crucii (autorul lucrării contemplative preferate, Noaptea întunecată a sufletului) era panenthetic în credința sa că Dumnezeu se afla în toată creația.8 Părinții deșertului au fost pustnici și călugări antici care au adoptat practicile de rugăciune mistică ale religiilor păgâne.

Faptul că Rick Warren numește scrierile acestor mistici catolici “mari”, lăsând să se înțeleagă că sunt “veșnice”, este mai mult decât grăitor. Biblia este cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. După cum afirmă apostolul Pavel: “Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos pentru învățătură, pentru mustrare, pentru îndreptare și pentru învățătură în neprihănire” (2 Timotei 3:16). În timp ce Biblia este măreață și veșnică, cărțile scrise de misticii romano-catolici sunt operele unor oameni falibili care au fost induși în eroare de dimensiunea spirituală decăzută. Ei pot promova doctrinele demonilor și pot îndepărta credincioșii Bibliei de la credință.

Raymond Arroyo i-a adresat apoi următoarea întrebare lui Rick Warren:

Care este secretul tău pentru a ajunge la oameni în fiecare zi, în fiecare săptămână, nu doar prin scrisul tău, ci și atunci când aceștia vorbesc cu tine? Care este acel secret? Care este acest dar de comunicare, dacă vreți, dacă ați putea să-l decodificați, pentru că mulți predicatori ar vrea să știe.9

Deși Warren îl menționează pe Papa Francisc de mai multe ori de-a lungul interviului cu gazda EWTN, el răspunde la această întrebare îndreptând atenția către papă, afirmând:

Bine, principalul lucru este că dragostea ajunge întotdeauna la oameni. Autenticitate, umilință. Papa Francisc este exemplul perfect în acest sens. Este… Face totul cum trebuie. Vedeți, oamenii vor asculta ceea ce spunem dacă le place ceea ce văd. Și, ca nou papă, a fost foarte, foarte simbolic în, știți, prima sa slujbă cu persoanele cu SIDA, uh, sărutarea omului diform, dragostea sa pentru copii. Această autenticitate, această smerenie, această grijă pentru cei săraci, asta așteaptă întreaga lume de la noi, creștinii. Și când noi – când ei spun, oh, asta face un creștin – de fapt, a fost un titlu aici în Orange County – și îmi place acest titlu. Spunea, dacă îl iubești pe Papa Francisc, îl vei iubi pe Isus. Acesta a fost titlul! Am arătat-o unui grup de preoți cărora le vorbeam cu ceva timp în urmă.10 (sublinierea mea)

În timp ce iubirea celorlalți este o calitate pe care toți creștinii ar trebui să o îmbrățișeze și să o promoveze, folosirea Papei Francisc ca exemplu perfect pare oarecum oportunistă.

Faptul că Rick Warren îl numește pe Papa Francisc “noul nostru papă” sugerează că Rick Warren l-a acceptat pe papă nu doar ca șef al bisericii catolice
dar și ca șef al bisericii creștine.

Orice Rick Warren crede asta, sau este oportunist.

Comentariile sale la titlul din Orange County “Dacă îl iubești pe Papa Francisc, îl vei iubi pe Isus” nu sunt un motiv mai puțin de mirare. Vă puteți imagina pe apostolul Pavel referindu-se la conducătorul unei religii false ca fiind conducătorul “nostru” și comparându-l pe acest învățător fals cu Isus Hristos.

Rick Warren, libertatea religioasă, catolicii și evanghelicii împreună

Este bine cunoscut din profeția biblică că religia mondială din zilele din urmă, numită “prostituată”, va fi o contrafacere a adevăratei Biserici, care este Mireasa lui Hristos. Cercetătorii biblici care adoptă această poziție consideră că reuniunea ecumenică a religiilor pentru cauza păcii va fi o condiție prealabilă. Unul dintre evenimentele cheie pentru a realiza acest lucru va fi declararea sfârșitului Reformei și întoarcerea “fraților separați” (adică a Bisericii Catolice) în sânul Bisericii.

Cartea pe care o citiți discută aspecte ale interviului lui Rick Warren și Raymond Arroyo de la EWTN care oferă indicii semnificative că acest scenariu este în curs de desfășurare. Mă refer la o parte a interviului care abordează subiectul libertății religioase. De fapt, a fost dezvăluit faptul că Rick Warren ar putea avea un plan pregătit pentru viitor pentru a promova o “mișcare pentru libertate religioasă” care va fi echivalentul “mișcării pentru libertăți civile” din trecut. Când Raymond Arroyo l-a întrebat pe Rick Warren despre gândurile sale cu privire la separarea bisericii și a statului și despre modul în care Curtea Supremă ar putea să se pronunțe în viitor asupra acestei probleme, Warren a răspuns:

În mod interesant, fraza de astăzi înseamnă exact opusul a ceea ce însemna pe vremea lui Jefferson. Astăzi, oamenii cred că aceasta înseamnă să țină religia departe de guvern sau de politică. Dar, în realitate, separarea bisericii de stat a însemnat că aveam de gând să protejăm biserica de guvern. Cred că libertatea religioasă ar putea fi problema drepturilor civile a următorului deceniu. Și dacă este nevoie ca unii pastori de profil înalt să ajungă la închisoare, așa cum a făcut Martin Luther King pentru drepturile civile, sunt de acord. Așa să fie. Adică, așa cum a spus Petru și apostolii, că trebuie să ascultăm de Dumnezeu mai degrabă decât de oameni.11 (subliniere adăugată)

Pot părea surprinzător pentru unii că “pastorul Americii” ar fi atât de deschis și dispus să ia o poziție atât de fermă pentru libertatea religioasă – mai ales când își arată pasiunea pentru acest subiect declarând că este dispus personal să meargă la închisoare pentru o astfel de cauză. Acestea sunt cuvinte pasionale. Înseamnă acest lucru că modelul de biserică orientată spre scop poate avea o agendă mai largă decât cea anunțată anterior?

Arroyo îl întreabă apoi pe Warren:

Credeți că evenimente ca acesta, momente ca acesta, sunt de fapt surse de unitate și momente de unitate, mai ales pentru catolici și evanghelici?12

Când am ascultat prima dată răspunsul lui Warren, am fost oarecum surprins de ceea ce a spus. Cu toate acestea, după ce m-am gândit mai bine și am comparat răspunsul său cu alte declarații pe care Warren le făcuse anterior cu privire la dorința sa de a lucra cu diferite credințe și sisteme de credință pentru cauza comună a binelui, răspunsul său a avut sens. Warren afirmă:

Evident, avem atât de multe în comun în ceea ce privește protejarea drepturilor noastre religioase – și, de fapt, a drepturilor religioase ale altora cu care nu suntem de acord cu privire la credințe și comportamente. Musulmanii, de exemplu, nu beau alcool. Dacă dintr-o dată ar apărea o lege care să spună că toate restaurantele musulmane trebuie să servească alcool, aș fi acolo pentru a protesta. Dacă ar exista o lege care să oblige toate delicatesele evreiești din New York să vândă carne de porc, aș fi acolo pentru a protesta. Nu am o problemă cu carnea de porc. Dar voi protesta față de acest lucru. Dacă se face o lege care spune că fiecare școală catolică trebuie să ofere contraceptive, dacă ești moral convins că nu ar trebui să ai contraceptive, eu sunt cu tine, sunt ferm alături de tine în convingerea ta în această privință, pentru că ai dreptul să îți modelezi copiii așa cum dorești.13

Este greu de contrazis argumentul lui Warren atunci când își expune cazul. Libertatea religioasă este un pilon important pe care a fost fondată America. Atacarea libertății sau a drepturilor religioase ar putea declanșa o mișcare pentru libertatea religioasă, dacă aceasta este direcția pe care o iau liderii politici.

Cu toate acestea, este de asemenea posibil ca așa-numita mișcare pentru “libertate religioasă”, susținută de pastorul american, care este dispus să meargă la închisoare pentru a apăra drepturile religioase ale tuturor religiilor, să fie o piatră de hotar pentru altceva. Mai ales când este atât de evident că aceasta ar fi o altă modalitate eficientă de a-i aduce împreună pe evanghelici și catolici, tendința comună actuală mergând în această direcție cu fiecare zi care trece.

Chiar dacă ar putea fi o exagerare să sugerăm că Rick Warren va deveni cimpoiul care unește toate religiile lumii într-o cauză comună, este cu siguranță posibil ca Warren să fie un purtător de cuvânt important în convingerea evanghelicilor de a se uni cu romano-catolicii. Toată această mișcare este în vigoare de ceva timp și a fost aprobată de lideri cunoscuți precum Bill Bright, J. I. Packer și Charles Colson.

În trecut, Rick Warren a făcut numeroase declarații despre dorința sa de a-și uni forțele cu Roma pentru a stabili împărăția lui Dumnezeu aici pe pământ. Într-un mesaj pe care Warren l-a ținut la Forumul Pew despre religie din Key West, Florida, pe 23 mai 2005, el a spus:

Acum, când ai 25% din America, care este practic catolică, și 28-29% din America care este evanghelică împreună, asta se numește majoritate. Și este un bloc foarte puternic, dacă se întâmplă să rămână împreună pe anumite probleme. … Vă încurajez să vă uitați la această alianță în evoluție între protestanții evanghelici și catolici.14

Nu există nicio îndoială că “alianța evolutivă” a lui Warren cu Roma a parcurs un drum lung de când a făcut acea declarație. Interviul cu Raymond Arroyo de la EWTN este o dovadă în acest sens. Când un pastor de statura și influența lui Warren se abține de la a-și avertiza congregația despre pericolele învățăturilor extrabiblice și nebiblice ale romano-catolicismului, creștinii cu discernământ nu ar trebui să rămână tăcuți.

Rick Warren, Jean Vanier și noua evanghelizare

O dezvăluire importantă care a ieșit la iveală în timpul interviului este că Rick Warren și biserica Saddleback au găzduit o delegație de la Roma pentru a discuta despre noul program de evanghelizare. Potrivit interviului, un număr de delegați romano-catolici au observat modelul Warren-Saddleback Purpose-Driven pentru a obține idei și informații despre planul romano-catolic de Noua Evanghelizare inițiat de Papa Ioan Paul al II-lea și continuat de Papa Benedict și Papa Francisc. Am discutat despre acest plan al noii evanghelizări și despre implicațiile sale grave în mai multe articole de-a lungul anilor, precum și în cartea mea: Un alt Isus: Hristosul euharistic și noua evanghelizare.

În ceea ce privește vizita unei delegații catolice la Saddleback, Raymond Arroyo i-a adresat lui Rick Warren următoarea întrebare:

Vaticanul a trimis recent o delegație aici la Saddleback – consiliul papal – academia pentru viață. Spune-mi ce au aflat și de ce au venit? Este un grup destul de mare.15
Rick Warren a răspuns cu entuziasm:

Au fost aproximativ 30 de episcopi din Europa. Unul dintre bărbați fusese instruit și îndrumat de Jean Vanier, ceea ce este interesant pentru că avem un centru de retragere aici, iar directorul meu spiritual, care a crescut la Saddleback, a fost de asemenea instruit de Jean Vanier. Așa că sunt foarte încântat de asta.16

În timp ce termenul de “director spiritual “* sau numele Jean Vanier s-ar putea să nu vă spună mare lucru dacă nu sunteți versați în spiritualitatea mistică contemplativă, această recunoaștere a lui Warren oferă dovezi concludente ale aprobării sale a misticismului monastic romano-catolic (adică rugăciunea contemplativă). Faptul că el menționează că are “propriul” director spiritual la Saddleback, care a fost instruit de Jean Vanier, este și mai semnificativ și dezvăluie și mai mult călătoria lui Warren la Roma.

Să aruncăm acum o scurtă privire asupra lui Jean Vanier, cel care l-a format pe directorul spiritual al lui Rick Warren. Acest lucru ne va oferi câteva informații importante. Vanier (născut în 1928) este fondatorul catolic canadian al organizației L’Arche, o comunitate umanitară pentru persoanele cu dizabilități. Preotul catolic Henri Nouwen și-a petrecut ultimii zece ani din viață la Arche. Vanier este un mistic contemplativ care promovează interspiritualitatea și credințele interconfesionale, numindu-l pe hindusul Mahatma Gandhi “unul dintre cei mai mari profeți ai vremurilor noastre “17 și “un om trimis de Dumnezeu “18. În cartea sa “Scrieri esențiale”, Vanier vorbește despre “deschiderea ușilor către alte religii” și despre faptul că îi ajută pe oameni să își dezvolte propria credință, fie că este vorba de hinduism, creștinism sau islamism19 . Cartea descrie, de asemenea, modul în care Vanier l-a citit pe Thomas Merton și a practicat și a fost influențat de exercițiile spirituale ale fondatorului iezuit și misticului Sfântul Ignatie.

Acum gândiți-vă la asta. Aflând din interviul lui Rick Warren cu Raymond Arroyo că propriul “director spiritual” al lui Warren a fost instruit de Jean Vanier este, cel puțin, o cheie pentru a înțelege istoria îndelungată a lui Rick Warren care și-a exprimat sprijinul pentru misticii contemplativi și eforturile ecumenice/interspirituale. În cartea sa “A Time of Departing”, Ray Yungen subliniază că atât Rick, cât și Kay Warren admiră foarte mult scrierile lui Henri Nouwen. De fapt, Yungen a dedicat un întreg capitol înclinațiilor contemplative ale lui Rick Warren, inclusiv instrucțiunile sale din The Purpose Driven Life privind rugăciunile de respirație. Acum că Warren a dezvăluit că propriul său director spiritual a fost pregătit de cineva ca Jean Vanier, putem înțelege mai bine direcția pe care o ia Warren.

Noua evanghelizare romano-catolică

Dacă delegația trimisă la Saddleback de la Roma a fost formată din treizeci de episcopi, este clar că acesta este un eveniment foarte important. Ce au discutat delegații cu Warren și echipa sa? Warren oferă răspunsul la această întrebare în interviu:

[Ei au vorbit despre noua evanghelizare, iar Saddleback a fost foarte eficient în a ajunge la mentalitatea seculară. Biserica noastră are 33 de ani. Paștele din 2014 la Saddleback este cea de-a 34-a aniversare a noastră. Iar în 34 de ani am botezat 38.000 de adulți. Acum sunt adulți convertiți. Oameni care nu au un trecut religios. Oameni care spun: “Nu eram nimic înainte de a veni la Saddleback”. Așa că am găsit o modalitate de a ajunge la această mentalitate. Și susțin pe deplin noua evanghelizare a bisericii dvs. catolice, care spune, în esență, că trebuie să re-evanghelizăm oamenii care sunt creștini cu numele, dar nu și cu inima. Și au nevoie de o relație nouă și proaspătă cu Mântuitorul nostru.20 (subliniere adăugată)

În timp ce Warren își dă aprobarea pentru programul de evanghelizare al Noii Evanghelizări Romano-Catolice și dă impresia că scopul este de a câștiga convertiți la Hristos, este mult mai mult decât descrie Warren. Programul de evanghelizare a Noii Evanghelizări Romano-Catolice este dedicat câștigării convertiților la Hristos Euharistic Romano-Catolic și la ascultarea sacramentelor Bisericii Romano-Catolice. În timp ce Warren poate numi acest lucru “o relație nouă și proaspătă cu Mântuitorul nostru”, el neglijează ceea ce trebuie să creadă catolicii pentru a fi membri ai Bisericii Catolice. Fie nu este conștient de acest fapt, fie îl ignoră. Pentru un om care pretinde că este un cititor vorace și are un doctorat la un seminar teologic, este greu de crezut că este vorba de aceasta din urmă.

Într-un comentariu pe care l-am scris, intitulat “Mistica, monahismul și noua evanghelizare”, am reușit să demonstrez că mistica contemplativă este catalizatorul noii evanghelizări. Astfel, Roma și Babilonul se unesc pentru a forma un nou creștinism ecumenic care se potrivește descrierii prostituatei – mireasa falsă – descrisă în cartea Apocalipsa, capitolul 18.

Faptele ne privesc în față. Calea lui Warren spre Roma este periculoasă! De ce atât de puțini oameni recunosc ceea ce se întâmplă? Cunoașteți pe cineva care este prins în înșelăciune, dar nu vede ce se întâmplă? Poate că acesta ar fi un moment bun să ne rugăm pentru ca harul lui Dumnezeu să le deschidă ochii și să vadă adevărul Cuvântului lui Dumnezeu.

Rick Warren și Coronița Milostivirii Divine

Cei care citesc acest raport s-ar putea să își pună următoarea întrebare: De ce să pierdem atât de mult timp și energie pe acest subiect? Ce este în neregulă dacă “pastorul Americii” își exprimă sprijinul pentru Biserica Romano-Catolică și pentru ceea ce reprezintă aceasta?

.

Răspunsul este simplu. Creștinii care cred în Biblie sunt chemați să “lupte pentru credință” (Iuda 3). Atunci când un lider creștin face declarații publice sau oferă sprijin spunând sau făcând lucruri care contrazic Biblia, el sau ea trebuie să fie abordat public, astfel încât cei care au fost influențați să poată fi readuși pe calea cea bună. În timp ce mulți creștini care se declară creștini și care îmbrățișează unitatea ecumenică deplină cu Roma rămân tăcuți și nu văd nimic rău în direcția pe care o ia Warren, noi suntem obligați să tragem un semnal de alarmă.

Până acum, în acest pamflet, am abordat mai multe aspecte critice care indică faptul că Warren se îndreaptă spre Roma. Acum aș dori să mă refer la ceea ce este probabil cea mai flagrantă susținere a romano-catolicismului dezvăluită în întregul interviu al lui Warren cu EWTN. A fost atât de revelator încât chiar și Raymond Arroyo s-a arătat surprins când i-a cerut lui Warren să comenteze următoarele:

Povestește-mi despre… micul tău moment de respiro pe care ți-l iei în timpul zilei când te uiți la televizor. Când ne-am întâlnit prima dată, ai venit la mine după aceea – Nu pot să cred că te uiți la Capela Milostivirii Divine.21

În replică la comentariul lui Arroyo, Rick Warren a vorbit:

Sunt un mare fan al EWTN. Nu mă ascund de ea. Probabil că îl urmăresc mai mult decât orice alt canal creștin. Ei bine, știi ceva? Pentru că aveți mai multe, mai multe emisiuni care au legătură cu istoria. Și dacă nu înțelegeți rădăcinile credinței noastre, că Dumnezeu lucrează de 2000 de ani, indiferent de ce fel de credincios sunteți, Dumnezeu lucrează de 2000 de ani în biserica Sa. Iar dacă nu ai aceste rădăcini, ești ca sindromul florii tăiate. Sau ești o buruiană.22

Dacă principalul motiv pentru care Warren urmărește televiziunea romano-catolică Eternal Word Television Network este acela de a dobândi cunoștințe și înțelegere a istoriei creștinismului, nu există nicio îndoială că primește o viziune părtinitoare și unilaterală. Deși recunosc că nu mă uit la EWTN atât de mult pe cât se pare că se uită Warren (și cu siguranță nu din aceleași motive), știu că o parte semnificativă din istoria creștină care se ocupă de Reformă și Contrareformă nu este unul dintre subiectele preferate prezentate. Poate că o privire rapidă asupra Cărții martirilor a lui Fox ar fi un bun echilibru pentru Warren și o reamintire a ceea ce s-a întâmplat în trecut cu creștinii care s-au împotrivit Papei de la Roma și executorilor săi iezuiți pentru a crede în Cuvântul lui Dumnezeu mai degrabă decât în cuvântul omului. Oamenii au fost arși pe rug pentru că spuneau că Iisus nu se poate găsi într-o ostie (Euharistia).23

În interviu, Warren nu numai că a spus că EWTN este televiziunea sa creștină preferată, dar a adăugat că are un program preferat pe care el și soția sa îl urmăresc cu regularitate la această televiziune. Când am urmărit prima dată întregul interviu de la EWTN, declarația lui Warren a fost cea care m-a motivat în primul rând să fac acest raport. Dacă Arroyo a fost șocat de această dezvăluire, cel mai bun mod de a descrie reacția mea la răspunsul său ar fi uimire și furie. În propriile cuvinte ale lui Warren:

Una dintre emisiunile mele preferate, pe care o repetați des, este Coronița Milostivirii Divine, pe care o ador. Și când am avut o zi foarte stresantă, mă întorc acasă, o înregistrez și o ascultăm împreună cu Kay. Îl punem, ne relaxăm și ne place. Și în acest timp de reflecție, meditație și liniște, mă simt reînnoit și restaurat. Așa că vă mulțumesc pentru că continuați să răspândiți Coronița Milostivirii Divine.24

Arroyo răspunde la declarația lui Warren: “Mulțumesc, Maica Angelica”.

Warren îi face apoi ecou: “Mulțumesc, Maica Angelica.”

“Maica” Mary Angelica (n. 1923) este fondatoarea rețelei de televiziune Cuvântul Etern. Printre programele care alcătuiesc programul zilnic de difuzare se numără și “Coronița Milostivirii Divine”. O descriere a acestui program oferă informații de fond:

Capelata Milostivirii Divine este o devoțiune creștină bazată pe viziunile lui Iisus relatate de Sfânta Maria Faustina Kowalska (1905-1938), cunoscută ca “Apostolul Milostivirii”. A fost o soră poloneză din Congregația Surorilor Sfintei Fecioare a Milostivirii și a fost canonizată ca sfântă catolică în anul 2000. Faustina a pretins că a primit rugăciunea prin viziuni și conversații cu Iisus, care i-a făcut promisiuni specifice cu privire la recitarea rugăciunilor. Biografia sa de la Vatican citează unele dintre aceste conversații. Ca devoțiune romano-catolică, rozariul este adesea rostit ca o rugăciune bazată pe rozariu cu același set de mărgele de rozariu folosite pentru a recita Sfântul Rozariu sau Coronița Sfintelor Răni, în Biserica Romano-Catolică. Fiind o devoțiune anglicană, Societatea Divina Milă a Bisericii Anglicane afirmă că Rozariul poate fi recitat și cu mărgele de rugăciune anglicane. Rozariul poate fi recitat și fără mărgele, de obicei prin numărarea rugăciunilor pe vârful degetelor, și poate fi însoțit de venerarea imaginii Divinei Milostiviri25.

Rețineți referința la “venerarea imaginii Divinei Milostiviri”, care este o componentă esențială a Coronadei Divinei Milostiviri. Considerați acest lucru ca fiind o documentație suplimentară care clarifică faptul că idolatria este singurul mod de a descrie ceea ce se întâmplă:

Elementul cel mai vechi al devoțiunii față de Milostivirea Divină dezvăluit Sfintei Faustina a fost imaginea. La 22 februarie 1931, Isus i-a apărut cu raze care ieșeau din inima sa și i-a spus: “Pictează o imagine după modelul pe care îl vezi, cu semnătura: Isus, am încredere în tine. Doresc ca această imagine să fie venerată, mai întâi în capela dumneavoastră și apoi în întreaga lume. (Jurnal 47)

Promit că sufletul care venerează această imagine nu va pieri. Promit, de asemenea, victoria asupra dușmanilor ei deja aici pe pământ, mai ales în ceasul morții. Eu însumi o voi apăra ca pe propria mea glorie. (Jurnal nr. 48) Le ofer oamenilor un vas cu care trebuie să continue să caute haruri de la izvorul milostivirii. Acest vas este această imagine cu semnătura “Isus, am încredere în Tine”. (Jurnal 327)26

Se poate spune că Warren doar “făcea conversație” cu Arroyo sau chiar făcea o glumă atunci când a afirmat că Divine Mercy Chaplet este programul său TV “creștin” preferat. Dar el nu a făcut niciodată o declarație publică prin care să își infirme sau să își retracteze afirmațiile. În plus, a dat atât de multe detalii în relatarea sa. Dacă asta este ceea ce crede cu adevărat, dacă îi spunea adevărul lui Arroyo, atunci el îl sfidează pe Dumnezeul Bibliei și ignoră în mod voit porunca Bibliei care spune:

Să nu-ți faci un chip cioplit, nici o asemănare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, care sunt jos pe pământ și care sunt în apele de sub pământ.  (Exodul 20:4)

În timp ce mă documentam pe această temă, mi-am făcut timp să mă uit la mai multe programe de Coroniță a Milostivirii Divine postate pe internet. Privitul la imaginile lui “Hristos” sau venerarea unui ostensor care conținea presupusul trup al lui Hristos în timp ce repetau rozariul îi aduceau aparent lui Warren pace și relaxare. Cu toate acestea, nu este nevoie de mult discernământ pentru a realiza că aceste practici nebiblice își au rădăcinile în păgânism.

 

Sfârșitul

Nu există alt mod de a spune acest lucru, Rick Warren se află pe o cale periculoasă, îndepărtându-se de doctrina biblică sănătoasă și îndreptându-se spre o formă ecumenică apostată de creștinism cu Roma, care are potențialul de a-i duce pe mulți în rătăcire.

Ce înseamnă “a lupta cu tărie pentru credință”? Este doctrina biblică sănătoasă compromisă de dragul unității bisericii astăzi? Când un pastor susține un program de televiziune care promovează idolatria, nu ar trebui să fie chemat sau cel puțin să i se ceară să își revoce public sprijinul anterior?

Au fost prezentate faptele și se poate formula o ipoteză care să conducă la o concluzie rezonabilă. Rugăciunea mea este ca răul făcut creștinismului biblic să poată fi corectat prin pocăință deschisă și declarații publice care să îndrepte lucrurile de către Warren însuși și de către cei care îl urmează.

Interviul Warren-Arroyo EWTN, difuzat pentru prima dată pe YouTube la 11 aprilie 2014, oferă multe informații cu privire la “noul evanghelism” care se dezvoltă în prezent. În loc să se traseze linii de demarcație, zidurile se prăbușesc și se stabilește unitatea ecumenică. Dacă Rick Warren și adepții săi reprezintă direcția multor protestanți, este doar o chestiune de timp până la înființarea viitoarei religii ecumenice globale. Planul iezuit de a-i aduce pe “frații separați înapoi la Roma” va fi fost îndeplinit. Cei care refuză să urmeze vor fi numiți “eretici” care distrug procesul de “pace” al P.E.A.C.C.E.. Este posibil ca persecuția acestor “rezistenți” să se pregătească?

 

Pentru a comanda exemplare în limba engleză ale cărții “Rick Warren’s Dangerous Ecumenical Pathway to Rome And How One Interview Revealed So Much”, faceți clic pe acolo.


Termen folosit în spiritualitatea contemplativă pentru a se referi la persoana care vă poate ajuta să “discerneți” vocile pe care le auziți în “tăcerea” contemplativă.”

** Am decis că cel mai bun mod de a confirma acest lucru este de a oferi un link web către o slujbă reală a Coronadei Divinei Milostiviri, astfel încât să puteți vedea cu ochii voștri ceea ce Warren și soția sa Kay consideră a fi o devoțiune “creștină”. Acesta este doar unul dintre multele programe pe care le puteți urmări și care arată același lucru. Vă rugăm să vedeți acest clip video de 8 minute al unui program al Capelei Milostivirii Divine. https://www.youtube.com/watch?v=__RbWgxA2G0.


 

Note finale:

 1. Interviul poate fi vizionat dând click pe să urmeze linkul: .
 2. Pentru mai multe informații despre programul de Noua Evanghelizare al Bisericii Romano-Catolice, citiți cartea lui Roger, Un alt Isus.
 3. Puteți vedea o transcriere a acestei părți a interviului, Secțiunea 1, aici: http://www.understandthetimes.org/commentary/transcripts/rwinterview1.shtml.
 4. Ibid.
 5. Vezi Faith Undone (Roger Oakland), A Time of Departing (Ray Yungen) și Deceived on Purpose (Warren B. Smith) pentru informații documentate.
 6. Gerald May, The Awakened Heart (New York, NY:Harper Collins, First Harper Collins Paperback Edition, 1993) p. 87, citând The Practice of the Presence of God (Practica prezenței lui Dumnezeu) a fratelui Lawrence, tradusă de John Delaney, Image Books, 1977, p. 34.
 7. Pentru mai multe citate actuale din Tereza de Avila, citiți Castles in the Sand de Carolyn A. Greene (un roman Lighthouse Trails bazat pe viața Terezei de Avila și pe un student din zilele noastre).
 8. Vezi http://www.lighthousetrailsresearch.com/johnofthecross.htm.
 9. Transcript, secțiunea 1, op. cit.
 10. Ibid.
 11. Transcript, secțiunea 3: http://www.understandthetimes.org/audio%20commentary/transcripts/rwinterview3.shtml.
 12. Ibid.
 13. Ibid.
 14. Ibid.
 15. Rick Warren, PEW Forum, Key West, Florida, 23 mai 2005, http://pewforum.org/events/index.php? EventID=80.
 16. Transcript, secțiunea 4: http://www.understandthetimes.org/audio%20commentary/transcripts/rwinterview4.shtml.
 17. Ibid.
 18. Jean Vanier, Essential Writings (Orbis Books, 2008), p. 62.
 19. Ibid, p. 76.
 20. Ibid.
 21. Ibid.
 22. Transcript, secțiunea 5: http://www.understandthetimes.org/audio%20commentary/transcripts/rwinterview5.shtml.
 23. Ibid.
 24. Vezi povestea doamnei Prest în ediția Lighthouse Trails a Foxe’s Book of Martyrs. Unele ediții ale Cărții martirilor lui Foxe au omis povestirile despre persecuția papală.
 25. Transcript, secțiunea 5, op. cit.
 26. http://en.wikipedia.org/wiki/Chaplet_of_Divine_Mercy.
 27. http://www.ewtn.com/devotionals/mercy/image.htm.

Nota editorului: De când Roger Oakland a scris acest raport în 2014, mai mulți lideri creștini foarte prolifici, inclusiv Rick Warren, au avansat și mai mult pe drumul periculos al ecumenismului către Roma. Puteți găsi articole despre aceste situații, scrise de autorii Lighthouse Trails, în revista noastră de cercetare tipărită (vezi pagina de copyright a acestei broșuri), precum și pe site-ul nostru de cercetare (www.lighthousetrailsresearch.com).

.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *