Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu? SAU Poate Ravi Zacharias sa raspunda la aceasta intrebare fara Dumnezeu?

can man live....Ravi Zacharias poate omul...Ravi Zacharias

Am inceput sa citesc aceasta carte a lui Ravi Zacharias (Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu?), o carte care se spune ca

“este compusa dintr-o serie de mesaje remarcabile, prin intermediul carora autorul ne pune la dispozitie o apologie stralucita si convingatoare a credintei crestine”

Cartea incepe cu un citat a unui ganditor politic scotian, continua cu un cantec din lume pe care autorul il asculta in India, in timpul adolescentei, …..apoi filmul “Mother India”……versurile altei formatii necrestine……si continua autorul in felul acesta citand reviste, filozofi, psihologi, actori, scriitori, filme, desene animate etc, etc, incercand sa arate suferinta, ratacirea si nebunia omului care traieste fara Dumnezeu si apoi cum sa afle adevarul.

Eu insa am cateva intrebari:

 • Chiar ne poate arata lumea, filozofia, psihologia sau orice altceva in afara de Dumnezeu ce inseamna sa traiesti fara Dumnezeu?
 • Este ceva din afara lui Dumnezeu care ne poate dovedi ca nu putem trai fara El?
 • Poate altcineva in afara de El sa ne arate starea noastra de pacat?
 • Daca doar Domnul Isus este Adevarul, putem afla adevarul si din alta parte?

Dezamagit de faptul ca Ravi Zacharias nesocoteste Cuvantul si incearca sa aduca raspunsurile oamenilor la aceasta problema in loc sa aduca raspunsul lui Dumnezeu( ceea ce dovedeste ca el gandeste ca rezolvarea se face de la om la Dumnezeu nu invers), m-am oprit din citit cautand totusi sa vad daca mai tarziu pune pret pe Cuvant.
Am rasfoit cartea, cautand primul verset citat din Biblie……m-am bucurat sa-l gasesc, dar stiti unde?….la pagina 59….aproape 60 de pagini de argumente omenesti, filozofice, psihologice, logice….si doar un verset din Biblie….doar un verset din Adevar(Ioan 17:17) si restul 59 de pagini vorbe ale oamenilor…..ce dureros…..

Ce fel de ” apologie stralucita si convingatoare a credintei crestine” este aceasta daca nu este bazata pe Scriptura?

Sa nu uitam ca

“Astfel credinta vine in urma auzirii iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos”. Romani 10:17

Pana la sfarsitul cartii am gasit doar 24 de referinte Biblice, dar ce sunt acestea la 228 de pagini? De ce Ravi Zacharias aduce ca argumente, in medie, la zece pagini, doar un argument din Biblie iar restul din alte surse?…..nu cumva pentru el Cuvantul nu este suficient, important, puternic….?

Domnul Isus spune “Daca ramaneti in Cuvantul Meu sunteti in adevar ucenicii Mei” Ioan8:31.

Nu este de mirare (daca dovezile nu sunt ale Cuvantului ci ale omului) ca am gasit in aceasta carte lucruri care sunt bune doar de aruncat la gunoi, impreuna cu cartea, ca sa nu intineze pe cei slabi.

As vrea sa dau doar un exemplu:

Pag.84……In “Frumoasa si Bestia” morala este ca trebuie sa iubesti oamenii inca inainte ca ei sa poata fi iubiti; in “Cenusareasa” morala este inaltarea celui smerit si salvarea celui obidit; in “Frumoasa din padurea adormita” morala este ca poti fi binecuvantat cu tot ce-ti poate oferi viata si totusi sa ai parte de realitatea mortii.

SERIOS???? De desene animate avem noi nevoie ca sa intelegem ca suntem supusi mortii, sau ca exista salvare prin Domnul Isus….si apoi prima morala asa de siret este spusa eronat…nu omul iubeste pe alt om ci Dumnezeu este Cel ce ne-a iubit cand noi nu meritam. (Romani 5:8).

Ieremia 8:7-9 Chiar si cocostîrcul îsi cunoaste vremea pe ceruri; turtureaua, rândunica si cocorul îsi pãzesc vremea venirii lor; dar poporul Meu nu cunoaste Legea Domnului!” Cum puteti voi sã ziceti: „Suntem întelepti, si Legea Domnului este cu noi?” „Cu adevãrat, degeaba s-a pus la lucru pana mincinoasa a cãrturarilor. Înteleptii sunt dati de rusine, sunt uimiti, sunt prinsi; cãci au nesocotit Cuvântul Domnului, si ce întelepciune au ei?

Cu dragoste va recomand sa nu va pierdeti vremea citind asemenea carti si va rog nu invatati de la astfel de oameni.

Eu ma voi lauda cu Dumnezeu, cu Cuvantul Lui. Ps 56:4
Emi Nedelcu

2 réflexions au sujet de « Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu? SAU Poate Ravi Zacharias sa raspunda la aceasta intrebare fara Dumnezeu? »

 1. O recenzie c-am slăbănoagă…Biblia povestită pe înțelesul copiilor ar fi mai bună pentru tine. Fiecare carte trebuie să fie deosbită prin ea însăși. Cartea dată nu face parte din categoria “versete biblice”.

 2. Dragă John,

  Cine avea dreptate? Emi avea dreptate. Iar discernământul tău este un discernământ al copiilor. Nu sunteți instruiți să discerneți așa cum un om instruit este obișnuit să o facă.
  Apropo, nu ar trebui să existe Biblie pentru copii. Biblia este sfânt și este aceeași pentru toată lumea.

  Dear John,

  Who was right? Emi was right. And your discernment is a discernment of children. You are not trained to discern like a trained man is used to do it.
  By the way, there should be no Bible for children. The Bible is holy, and is same for everyone.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *