BABEL CIUDAT DE LIMBI.

The Los Angeles Times, California.
Wed, Apr 18, 1906 Page 17
Romanian translation.


  • O nouă sectă de fanatici face ravagii,
  • O scenă sălbatică s-a desfășurat noaptea trecută pe strada Azusa.
  • Un discurs fără cuvinte al unei surori.

Respirând cuvinte ciudate și rostind un crez pe care nici un muritor sănătos nu pare capabil să-l înțeleagă, cea mai nouă sectă religioasă a apărut în Los Angeles. Întâlnirile au loc într-un snack-bar dărăpănat de pe strada Azusa, lângă strada San Pedro, iar adepții acestei doctrine ciudate practică cele mai fanatice rituri, predică cele mai nebunești teorii și se complac într-o stare de excitație nebună în zelul lor deosebit.

Cei de culoare și câțiva albi alcătuiesc congregația, iar noaptea este făcută hidoasă în cartier de urletele credincioșilor, care petrec ore întregi legănându-se înainte și înapoi într-o atitudine nervoasă de rugăciune și implorare. Ei pretind că au darul limbilor” și că sunt capabili să înțeleagă Babel. O afirmație atât de surprinzătoare nu a mai fost niciodată făcută de o companie de fanatici, nici măcar în Los Angeles, unde se regăsesc nenumărate culte. Principiile sacre, la care credincioșii ortodocși se referă cu reverență, sunt tratate într-o manieră colocvială, chiar ireverențioasă de către aceștia din urmă.

OPTICA DE PIATRĂ SFIDEAZĂ.

Un bătrân îndrumător de culoare, orb de un ochi, este majordomul companiei. “Cu optica sa de piatră fixată pe un necredincios nefericit, bătrânul își strigă sfidarea și cere un răspuns. Anatemele se îngrămădesc asupra oricui îndrăznește să contrazică vorbele predicatorului. În pumnul său mare, fratele de culoare ține o Biblie în miniatură din care citește, la intervale, unul sau două cuvinte, niciodată mai mult. După o oră de îndemnuri, frații prezenți sunt invitați să se alăture la o “întâlnire de rugăciune, cântec și mărturie”. Atunci se dezlănțuie pandemoniul și limitele rațiunii sunt depășite de cei care sunt “hrăniți de spirit”, oricare ar fi acesta. “You-oo-oo-oo gou-loo-loo-loo” intră sub incidența “bloo-oo-00 boo-Ioo”, strigă o bătrână “mămică” de culoare, într-o frenezie de zel religios.
Legănându-și brațele în jurul ei, ea continuă cu cea mai ciudată clopoteasca rostită vreodată. Puține dintre cuvintele ei sunt inteligibile, iar cea mai mare parte a mărturiei sale conține cea mai scandaloasă amestecătură de silabe, care sunt ascultate cu reverență / admirație de către companie.

SĂ IASĂ LIMBILE AFARĂ

Una dintre cele mai sălbatice întâlniri a avut loc aseară și cea mai mare emoție a fost atinsă de adunare, care și-a continuat “închinarea” până aproape de miezul nopții. Bătrânul îndemnator le-a îndemnat pe “surori” să lase “limbile să iasă”, iar femeile s-au lăsat pradă unei dezlănțuiri de fervoare religioasă. Ca urmare, o doamnă bine dotată a fost copleșită de emoție și aproape a leșinat.
Fără să se lase intimidată de atitudinea înfricoșătoare a închinătoarei de culoare, o altă femeie de culoare a sărit pe podea și a început o gesticulație sălbatică care s-a încheiat cu un gâlgâit de rugăciuni fără cuvinte de-a dreptul șocante. “Vorbește în limbi necunoscute”, a anunțat liderul într-o șoaptă speriată. “Continuă, soră.” Sora a continuat până când a fost necesar să o ajutăm să se așeze din cauza oboselii trupești.

AUR (rimează cu DUMNEZEU) ÎNTRE EI.

Printre “credincioși” se află un bărbat care pretinde a fi rabin evreu. El spune că se numește Gold și susține că a deținut funcții în unele dintre cele mai mari sinagogi din Statele Unite. Aseară, el a spus mulțimii că este bine cunoscut de evreii din Los Angeles și San Francisco și a citat numele unor cetățeni locali proeminenți, Gold susținând că a fost vindecat în mod miraculos și convertit la noua sectă. Un alt vorbitor a avut o viziune în care i-a văzut pe locuitorii din Los Angeles curgând într-un curent puternic spre pierzanie. El a profețit distrugerea teribilă a acelui oraș dacă cetățenii săi nu vor fi aduși să creadă în principiile noii credințe ….


Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *